Fråga:
Negativa oxidationstillstånd för Si
Hernandez
2015-09-12 11:01:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt Lista över elementens oxidationstillstånd har kisel ett möjligt oxidationstillstånd på $ -4 $.

Enter image description here

Nu har jag letat överallt efter en förening som innehåller Si (-IV), men jag kan inte hitta några definitiva referenser. Kanske har en av de syntetiska karbonylerna i kisel detta OS? Jag har sett referenser till $ \ ce {[Mo (CO) _4] ^ {- 4}} $ och $ \ ce {[W (CO) _4] ^ {- 4}} $ i min forskning, men kisel aldrig dyker upp.

Jag är också osäker på hur dessa karbonyler kommer ihop och huruvida de faktiskt är komplexa på samma sätt för metalloider som för övergångsmetallerna.

Endast några av d-blockelementen bildar [karbonylkomplex] (https://en.wikipedia.org/wiki/Metal_carbonyl), och hur hittade du till och med dessa komplex och inte enkla saltliknande kiselföreningar?
Två svar:
WYSIWYG
2015-09-12 12:48:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är inte säker på om Silane ($ \ ce {SiH_4} $) verkligen kan övervägas.

Men det finns silikider som kisel bildar med starkt elektropositiva metaller. I dessa föreningar har kisel ett negativt oxidationstillstånd.

För magnesiumsilicid - $ \ ce {Mg_2Si} $ skulle oxidationstillståndet för kisel vara -4.

För silan verkar det finnas viss ambivalens om kisel tar på sig +4 eller -4 OS. Det är svårt att säga eftersom kisel är en metalloid och väte ändrar oxidationstillståndet mellan metall och icke-metallhydrider.
Silane är definitivt inte bra. Se, det hydrolyserar till $ \ ce {SiO_2} $ och $ \ ce H_2 $, därför är det Si som måste ha varit med plus.
Silicider är bra, du har rätt.
M Mrksa
2019-01-22 02:34:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Silane kan inte betraktas som en av dessa. Detta beror främst på att elektronegativiteterna för kisel och väte är 1,8 respektive 2,1.

$ \ ce {Si ^ {- 4}} $ föreningar inkluderar föreningar av formen $ \ ce {SiM2} $ där $ \ ce {M} $ är en grupp 2-metall som $ - 4 + 2 \ cdot 2 = 0 $ . Exempel på dessa inkluderar magnesiumsilicid $ (\ ce {Mg2Si}) $ , dicalciumsilicid $ (\ ce {Ca2Si}) $ och distrontiumsilicid $ (\ ce {Sr2Si}) $ !Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...