Fråga:
Hur fungerar oobleck?
ManishEarth
2012-05-29 09:56:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Oobleck är i grunden en blandning av majsstärkelse och vatten. Det har den intressanta egenskapen att gå hårt när tryck appliceras. Det känns till exempel som en vätska när du snurrar fingrarna genom den, men det blir svårt en sekund om du slår den.

Den vanliga förklaringen till detta är att stärkelse-vattenblandningen är en suspension och att stärkelsepartiklarna "låses" när tryck appliceras.

Vad är exakt mekanismen för denna "låsning"?

Ett svar:
Richard Terrett
2012-05-29 16:40:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wikipedia erbjuder redan en anständig sammanfattning av två teorier om skjuvförtjockningsbeteende - nämligen generering av övergående "defekter" i en suspension med hög densitet som antingen motstår ytterligare tillväxt eller är komprimerbar i riktning skjuvning.

En potentiell makroanalog av skjuvförtjockning är den dramatiska ökningen av viskositeten hos stora partiklar-luftblandningar vid pneumatiskt avlägsnande av vätskan mellan partiklar, vilket utnyttjas i störande hudrörelse. (papper här) Detta bör vara ungefär jämförbart med den övergående minskningen av partikelavstånd i en skjuvförtjockningsvätska som komprimeras bortom dess avslappningshastighet.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...