Fråga:
Jämviktskonstant vid tillsättning av mer av en reaktant
Just_a_fool
2015-04-30 01:12:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Antag att jag har den reversibla reaktionen:

$$ \ ce {A + B⇌ C} $$

Reaktionen är vid jämvikt med jämviktskonstant $ K $

Jag får veta att om jag ökar koncentrationen på $ \ ce {B} $ kommer hastigheten för framåtreaktionen att överstiga den bakåtgående. Rimligt nog.

Jag får också veta att $ K $ nödvändigtvis kommer att öka. Men varför? Det är sant att Framåtreaktion> bakre reaktion tills vi når en ny jämvikt så att mer av $ \ ce {C} $ produceras men jag förstår inte varför detta på något sätt innebär att den slutliga kvoten $ \ frac {[\ ce {C}]} {\ ce {[A] [B]}} $ kommer nödvändigtvis att vara större.

Visst om vi har en enkel reaktion:

$$ \ ce {A⇌ C} $$

och vi lägger till mer av $ \ ce {A } $, så förblir jämviktskonstanten för det nya slutliga slutliga tillståndet som det var, ceteris paribus.

Vad får jag fel, för min lärobok föreslår att $ K $ alltid kommer att öka, oavsett vilken typ av reaktion jag har att göra med (naturligtvis så länge alla reaktanter är i upphängd form, t.ex. upplöst eller gasformigt och reaktionen är föremål för Le Châteliers princip).

Var snäll, om möjligt, håll svaret som en nivå begriplig för en gymnasieelever. Jag vet inte mycket om avancerad universitetskemi.

K ökar initialt när jämvikt störs men det återgår sedan till sitt ursprungliga värde när en ny jämvikt har upprättats (förutsatt att temperaturen inte ändras).
@bon Jämviktskonstanten $ \ rm {K_ {eq} = \ frac {[C] _ {eq}} {[A] _ {eq} [B] _ {eq}}} $ ändras inte efter tillsats eller borttagning av arter. * Reaktionskvoten * $ \ rm {Q = \ frac {[C]} {[A] [B]}} $ ändras emellertid direkt efter att jämvikten har störts och konvergerar med tiden till samma värde som $ \ rm {K_ {eq}} $ en gång till. Skillnaden är subtil men viktig och orsakar viss förvirring mellan eleverna, så det bör göras tydligt.
@NicolauSakerNeto Ja det här är sant min kommentar var dåligt formulerad.
Två svar:
Chet Miller
2015-04-30 06:30:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du har rätt. Jämviktskonstanten kommer inte att förändras. Jämviktskonstanten definieras endast vid jämvikt . Din analys av situationen var felfri.

anshabhi
2015-06-13 15:49:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I din bok nämndes det förmodligen att Reaktionskvotienten (Q) kommer att förändras, K ändras bara med temperaturen och det finns inget annat sätt att ändra det. Katalysatorer påverkar också endast reaktionshastigheten (hastigheten).Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...