Fråga:
Vilket ämne används för färgning av mässing?
SF.
2013-09-24 22:39:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

När jag arbetade med CNC-gravyr hade jag en liten flaska vätska som användes för att fläcka mässing för att skapa skyltar mm - gravera en skrift, fläcka graveringen och slipa / polera sedan det platta översta lagret för att ta bort det färgade lagret och lämna det bara i graverade fördjupningar.

Flaskan avslöjade inte mycket om vätskans sammansättning, utöver vissa varningar om toxicitet. Det var en mässingsfärgningsvätska, period.

Färgen den skapade var mörkbrun, som verkade svart jämfört med den omgivande metallen. Reaktionen tog bara några sekunder tills full tonhöjd av färgning uppnåddes och själva vätskan var transparent med mycket mild cyanblå nyans. Färgningen var ganska ihållande; till och med ungefär tio år därefter är det fortfarande bra som nytt på de bitar som jag behöll och krävde ganska djupborstning för att ta bort från de översta ytorna.

Kan du berätta vilket ämne det var? (nedanför ett prov med mörka delar uppnådda genom den vätskan) sample

Redigera: Jag hittade en mycket liknande vätska till salu, men sidan saknar kompositionsdetaljer. Instruktionerna säger: [vätskan] ska användas i rumstemperatur. Det möjliggör finish i toner mellan svart och ljusbrun. Tidpunkten för reaktionen är nästan omedelbar. Färgen och hastigheten kan regleras genom utspädning i vatten upp till 50%. the liquid

Kan du också berätta för oss vilka metaller detta används?
@Martin: Etiketten lyder "för mässing och koppar".
Två svar:
Nope
2013-09-24 23:47:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den här webbplatsen för patina-bildande lösningar kan hjälpa: http://www.sciencecompany.com/-W160.aspx#1

På grund av länkrotning gör det ditt svar bättre om du kan göra några allmänna uttalanden eller sammanfattande kommentarer, även om den länkade sidan är ett fullständigt och detaljerat svar i sig.
Det verkar inte vara något av dessa. Det var en kall process på kall metall, och lösningen var inte ljuskänslig (vanlig transparent kolv), hade inget sediment och förvarades i flytande form med många års hållbarhet, så den enda kalla "till brun" processen i listan matchar inte - resten kräver att lösningen är varm eller producerar andra färger.
Gwilym Faulkner
2014-12-09 14:39:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Sulfatkalcium (som finns på listan under brun till svart) kommer i gelform, det kan vara det.

Det var definitivt inte gel - det uppförde sig helt som vatten, och det hade ganska mycket obestämd eller åtminstone mycket lång hållbarhet. Färgen verkar inte heller matcha (jag har uppdaterat frågan med ett foto av en sådan vätska.)
Färgen kan vara ett färgämne snarare än den aktiva ingrediensens naturliga färg.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...