Fråga:
Elektronhastighet som matas ut från Cl-atomen
CocoxXxPuffs
2015-05-04 01:56:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

När neutrala $ \ ce {Cl} $ -atomer bombarderas av högenergifotoner, vilket orsakar utkastning av elektroner, vilka subshells utkastade elektroner kommer att ha högsta hastighet?

Jag valde $ 1s $ eftersom jag trodde mer energi behövs för att mata ut dessa elektroner så att de kan få högre hastighet. Mitt andra val $ 3s $ är rätt, men jag kan inte förklara varför.

Ett svar:
Asker123
2015-05-04 03:28:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det skulle vara $ 3s $ skalet eftersom mindre energi krävs för att stöta på det av kurs. På grund av elektronavstötning och skärmningseffekten är $ e- $ i $ 3s $ mer benägna att lossna. Och naturligtvis på grund av detta kommer det att ha en högre hastighet när det stöts av. Ett annat koncept att notera: $ e- $ kommer att ha mer energi vid högre energinivåer.

En anledning till att det inte skulle vara $ 1s $ skalet beror på att stark dragning på $ 1s $ elektronen. Eftersom den är på den första energinivån, hålls den starkt av kärnan. Även om det skulle lossna skulle det gå mycket långsamt på grund av kärnans starka drag.

så det beror på att 3s-elektroner efter bumpning kommer att ha mer kinetisk energi kvar, eller hur?
Exakt. Du förstod det.
Varför inte $ 3p $? Är de inte längre ute och har högre energi än $ 3s $ elektroner?


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...